The Identify The Influence Of Coffee Brewing Techniques on Coffee Quality
DOI:
https://doi.org/10.58794/juragan.v3i1.1222Keywords:
brewing techniques, coffee quality, flavor, extraction, caffeineAbstract
Coffee is one type of plantation crop that is widely cultivated in the world. From In 1980-2013, the growth rate of coffee plant productivity in the world continued to experience increase with an average growth of 2.21%. This research aims to identify the effect of coffee brewing techniques on the quality of the taste of the coffee produced. Several brewing techniques commonly used in the coffee industry, such as the siphon, pour-over, French press, and espresso methods, have different characteristics in the process of extracting chemicals from coffee beans. Different brewing techniques are expected to produce significant differences in the taste, aroma, acidity, viscosity and caffeine content of coffee
References
Alfatah, M. W. (2022) Pengaruh Suhu Dan Waktu Penyangraian (Roasting) Terhadap Sifat Fisik, Kimia Dan Organoleptik Kopi Robusta (Coffea Canhepora) Di Sugi Coffee Dan Roastery Ngadirejo.
Allmond Yani, M., Efrina, E. dan Ridawati, R. (2022) Pengaruh Perbedaan Ukuran Gilingan Terhadap Seduhan Kopi Arabika Batumirah Dengan Teknik Vietnam Drip, Jurnal Pangan dan Agroindustri, 10(2), pp. 93–101. doi: 10.21776/ub.jpa.2022.010.02.4.
Bagaskara, M. R., Priandika, A. T., Sintaro, S., & Setiawansyah, S. 2023. Implementasi Metode Simple Additive Weighting pada Sistem Pendukung Keputusan Penentuan Biji Kopi Berkualitas. Jurnal Informatika dan Rekayasa Perangkat Lunak, 4(2), 201- 212.
Caffein Informer. 2016. Caffeine (Coffee) Consumption By Country. Dilihat tanggal 27 September 2016. <http://www.caffeineinformer.com/caffeine-what-the-world-drinks>.
Farhan, M. (2019) Pengaruh Metode Pengolahan Pasca Panen Dan Teknik Penyeduhan Terhadap Cita Rasa Kopi, Tugas Akhir, pp. 1–134
Fibrianto, K. dan Ramdana, M. P. A. D. (2018) Perbedaan Ukuran Partikel Dan Teknik Penyeduhan Kopi Terhadap Persepsi Multisensoris: Tinjauan Pustaka, Jurnal Pangan dan Agroindustri, 6(1), pp. 12–16. doi: 10.21776/ub.jpa.2018.006.01.2.
Hakim, L. dan A. Septian. 2011. Prosepek ekspor kopi arabika organik bersertifikat di Kabupaten Aceh Tengah. Jurnal Agrisep, 12(1):1-8.
Islamyco, N., Mustaqimah, M. dan Nurba, D. (2022) Pengaruh Suhu dan Waktu Penyangraian Terhadap Warna Bubuk Kopi Arabika, Jurnal Ilmiah Mahasiswa Pertanian, 7(1), pp. 596– 603. doi: 10.17969/jimfp.v7i1.19521.
Kinasih, A., Winarsih, S. dan Saati, E. A. (2021) Karakteristik Sensori Kopi Arabica Dan Robusta Menggunakan Teknik Brewing Berbeda, Jurnal Teknologi Pangan dan Hasil Pertanian, 16(2), p. 12. doi: 10.26623/jtphp.v16i2.4545.
Marpaung, R., Hayata, H. dan Ayu, Y. P. (2021) Karakteristik Mutu Organoleptik Seduhan Bubuk Kopi Robusta (Coffea canephora) Dengan Suhu Penyangraian Yang Berbeda, Jurnal Media Pertanian, 6(2), p. 74. doi: 10.33087/jagro.v6i2.124.
Muzaifa, M. et al. (2021) Mutu Sensori Kopi Luwak Asal Dataran Tinggi Gayo, Agrointek : Jurnal
Teknologi Industri Pertanian, 15(3), pp. 817–824. doi: 10.21107/agrointek.v15i3.9604
Pratiwi, A. (2020) Penerimaan Konsumen terhadap Kopi Arabika-Jahe Celup pada Beberapa Ukuran Partikel Bubuk Kopi dan Konsentrasi Jahe (Consumer Preference on GingerArabica Coffee in Bag Prepared at Different Coffee Powder Particle Size dan Ginger Concentration), JIM Pertanian-THP, 5(1), pp. 341–345. Available at: www.jim.unsyiah.ac.id/JFP.
Purwakhidyana, R. dan Kunarto, I. B. (2018) Pengaruh Suhu Dan Lama Waktu Ekstraksi Terhadap Sifat Kimia Kopi Hijau (Coffea canepora P.), Jurnal Mahasiswa, pp. 1–8.
Rahmawati, M. A. dan Fibrianto, K. (2018) Karakterisasi Sensori Kopi Robusta Dampit: Kajian Pustaka Sensory Characterization of Dampit, Jurnal Pangan dan Agroindustri, 6(1), pp. 75–79.
Setiawan, F., Nilda, C. dan Muzaifa, M. (2023) Profil Sensori Kopi Arabika Gayo Menggunakan Metode V60.
Srikandi et al, 2019. Tingkat kematangan biji kopi arabca ( coffea arabica l.) dalam menghasilkan kadar kafein. Jurnal Sains Natural Universitas Nusa Bangsa Vol. 9, No.1, Januari 2019, 22 – 28. Universitas Nusa Bangsa:Bogor.
Towaha, J., Aunillah, A., Purwanto E.H., dan Supriadi, H. 2014. Pengaruh Elevasi dan Pengolahan Terhadap Kandungan Kimia dan Cita Rasa Kopi Robusta Lampung. J. Tanaman Industri dan Penyegar. 1(1) : 57-62.