Teknik Penyeduhan dengan Metode Syphon, Moka Pot dan French Press
DOI:
https://doi.org/10.58794/juragan.v2i2.1221Keywords:
Arabica, Robusta, Organoleptic TestAbstract
Coffee is an agricultural commodity that is in great demand by the public. Coffee is a plant that belongs to the Rubiaceae family. The chemical composition is also influenced by the type of coffee, growing environment, and processing process. In Indonesia, robusta coffee (Coffea canephora) is widely cultivated. In this practicum, the parameters analyzed are organoleptic tests in the form of color, aroma, taste, clarity and after test using 3 types of brewing equipment, namely Shipon, French press and Moka-pot. The benefit of doing this practicum is that you can find out the organoleptic tests on the differences between brewing coffee A and coffee B using a siphon, French press and moka pot.
References
Andrean, Ridho. Perancangan aplikasi prosedur pembudidayaan tanaman berbasis android (studi kasus: Dinas perkebunan provinsi jambi). Diss. STIKOM DINAMIKA BANGSA, 2019.
Prastowo, B, E. Karmawati, Rubijo, Siswanto, C. Indrawanto, dan S.J. Munarso, 2010. Budidaya dan Pasca Panen Kopi. Pusat Penelitian dan Pengembangan Perkebunan, Bogor. Wati, Laras. ANALISIS KOMODITAS UNGGULAN SUB SEKTOR PERKEBUNAN DI PROVINSI JAMBI. Diss. UNIVERSITAS JAMBI, 2022.
Wulandari, Siti Abir, and Nida Kemala. "Kajian komoditas unggulan sub-sektor perkebunan di provinsi jambi." Jurnal Ilmiah Universitas Batanghari Jambi 16.1 (2017): 134-141.
Allmond,Yani. M., Efrina, E. dan Ridawati, R. (2022). Pengaruh Perbedaan Ukuran Gilingan Terhadap Seduhan Kopi Arabika Batumirah Dengan Teknik Vietnam Drip. Jurnal Pangan dan Agroindustri. 10(2), pp. 93–101
Asiah. Nurul. Septiyana, F. Saptono,U. Cempaka,L. dan Sari, A, D. (2017). “Identifikasi Cita Rasa Sajian Tubruk Kopi Robusta Cibulao.” Barometer 2:52–56.7
Daniati. Hanna, R, A. Deval, M. dan Iskandar, R. (2020). “Manual Brew House Blend Coklat Khas Indonesia.” Tourism Scientific Journal 6(1):20–36.
Dirjenbun. (2014). Pedoman Teknis Budidaya Kopi Yang Baik (Good Agriculture
Practices/GAP OnCoffee). Peraturan Menteri Pertanian
No.49/Permentan/OT.140/4/2014
Fibrianto.K, dan Ramanda, M. (2018). “Perbedaan Ukuran Partikel dan Teknik Penyeduhan Kopi Terhadap Persepsi Multisensoris: Tinjauan Pustaka.” Jurnal Pangan Dan Agroindustri 6(1).
Herlinawati, L. (2020). Mempelajari pengaruh konsentrasi maltodekstrin dan Polivinil Pirolidon (PVP) terhadap karakteristik sifat fisik tablet effervescent Kopi Robusta (Coffea robusta Lindl). Jurnal Agritech 1(1):1-25.
Iflah,T. dan D.N. Rokhmah. (2019). Faktor yang mempengaruhi mutu dan citarasakopi.SIRKULER INOVASI Tanaman Industri dan Penyegar, 7(1), Sukabumi
Islamyco, N., Mustaqimah, M. dan Nurba, D. (2022). Pengaruh Suhu dan Waktu Penyangraian Terhadap Warna Bubuk Kopi Arabika. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Pertanian. 7(1), pp.
–603.
Kinasih,A. Winarsih,S. Saati,E,A. (2021). Karakteristik Sensori Kopi Arabica dan Robusta Menggunakan Teknik Brewing Berbeda. Jurnal Teknologi Pangan dan Hasil Pertanian.16(2) 1-11.
Pradipta, K. dan Fibrianto, K. (2017). Jurnal Review Perbedaan Air Seduh Terhadap Persepsi Multisensoris Kopi, Jurnal Pangan dan Agroindustri, 5(1):85-91.
Saraswati. Dian,L. Herawati,V, E. M. Arfan, dan Ananto, G, P. (2020). “Penguatan Komoditi Unggulan Masyarakat Melalui Diversifikasi Produk Olahan Kopi di Kecamatan Tretep
Kabupaten Temanggung.” Jurnal Pasopati : Pengabdian Masyarakat Dan Inovasi Pengembangan Teknologi 2(1).