Perbedaan Penyeduhan Kopi Dengan Metode Siphon, French Fresh, Dan Moka Pot

Authors

  • Bincar Parningotan Simbolon Universitas Jambi

DOI:

https://doi.org/10.58794/juragan.v2i2.1203

Keywords:

Organoleptic Test, Arabica, Robusta

Abstract

This research aims to analyze differences in the organoleptic characteristics of coffee brewed using three methods, namely siphon, French press, and moka-pot. The practicum was carried out by brewing two types of coffee, namely Temanggung Palm Sugar robusta coffee (Coffee A) and Jambi coffee (Coffee B), using these three methods. Organoleptic test results show that there are significant variations in taste, aroma, color, clarity and aftertaste based on the brewing method. The siphon method tends to produce coffee with better clarity, while the moka-pot produces coffee with a deeper color. The conclusion shows that the brewing method influences the final characteristics of the coffee.

References

Afriliana, A. 2018. Teknologi Pengolahan Kopi Terkini. Yogyakarta: Penerbit CV Budi Utama.

Azizah, M., R. T. M. Sutamihardja, dan N. Wijaya. 2019. Karakteristik kopi bubuk arabika (Coffea arabica L) terfermentasi Saccharomyces cerevisiae Jurnal Sains Natural 9(1):37-46. DOI:10.31938/jsn.v9i1.173

Budi, D., Mushollaeni, W., Yusianto, and Rahmawati, A. 2020. Karakterisasi Kopi Bubuk Robusta (Coffea canephora) Tulungrejo Terfermentasi dengan Ragi Saccharomyces cerevisiae. Jurnal Agroindustri, 10(2), pp.129-138.

Dewajanti A. 2019. Peranan Asam Klorogenat Tanaman Kopi Terhadap Penurunan Kadar Asam Urat dan Beban Oksidatif. Jurnal Kedokteran Meditek 25(1):46-51. DOI:10.36452/ jkdoktmeditek.v25i1.1758

Ditjenbun. 2014. Statistik Perkebunan Indonesia: Kopi 2013-2015. Direktorat Jenderal Perkebunan.

Kementerian Pertanian. Jakarta.

Fibrianto, K. dan Ramdana, M. P. A. D. (2018) Perbedaan Ukuran Partikel Dan Teknik Penyeduhan Kopi Terhadap Persepsi Multisensoris: Tinjauan Pustaka, Jurnal Pangan dan Agroindustri, 6(1), pp. 12–16. doi: 10.21776/ub.jpa.2018.006.01.2.

Kinasih, A., Winarsih, S., & Saati, E. A. (2021). Karakteristik Sensori Kopi Arabica Dan Robusta Menggunakan Teknik Brewing Berbeda. Jurnal Teknologi Pangan Dan Hasil Pertanian, 16(2), 12. https://doi.org/10.26623/jtphp.v16i2.4545.

Kuncoro, S., Sutiarso, L., Nugroho, J., dan Mashitoh, R. E. 2018. Kinetika Reaksi Penurunan Kafein dan Asam Klorogenat Biji Kopi Robusta melalui Pengukusan Sistem Tertutup. Jurnal Agritech 38(1): 105-111. DOI: 10.22146/agritech.2646

Latunra, A. I., Johannes, E., Mulihardianti, B., & Sumule, O. (2021). Analisis kandungan kafein kopi (Coffea arabica) pada tingkat kematangan berbeda menggunakan spektrofotometer UV-Vis. Jurnal Ilmu Dan Alama, 12(1), 45–50. https://journal.unhas.ac.id/index.php/jai2

Madi, S. C. Y., I. W. Budiastra, Y. A. Purwanto, dan S. Widyotomo. 2018. Analisis pengaruh variasi jumlah lapisan biji pada akurasi prediksi kandungan minor biji Kopi Arabika Hijau Bondowoso dengan NIR Spectroscopy. Jurnal Ilmu Pertanian Indonesia 23(2):81-87. DOI:10.18343/jipi.23.2.81

Mahardhika, D. A., Antonius, A. H., & Dwiloka, B. (2022). Perbedaan Sifat Fisikokimia dan Organoleptik Produk Kopi Rempah dari Kopi Arabika (Coffea arabica) dan Kopi Robusta (Coffea robusta). Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan, 11(4), 179–184. https://doi.org/10.17728/jatp.13827

Orselan, P. S., Kunarto, B., & Sani, E. Y. (2023). Pengaruh Lama Penyeduhan Kopi Robusta Asal Manggarai NTT dengan Metode French Press Terhadap Sifat Fisikokimia dan Organoleptik Seduhannya. Jurnal Mahasiswa.

Pangestu, R. F., A. M. Legowo, A. N. M. Al-Baarri, dan Y. B. Pramono. 2017. Aktivitas antioksidan, pH, viskositas, viabilitas bakteri asam laktat (BAL) pada yogurt powder daun kopi dengan jumlahkaragenan yang berbeda. Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan 6(2): 78-84. DOI:10.17728/jatp.185

Peake, Lenny. 2018. All About Coffee: Brew Your Coffee Knowledge. London : Len‟s eBooks.

Puspitasari, A. D., N. E. Yuita, dan S. Sumantri. 2017. Krim antioksidan ekstrak etanol daun Kopi Arabika (Coffea arabica). Jurnal Ilmia Teknosains 3(2):82-88 DOI:10.26877/jitek.v3i2.1884

Sihombing, M., Puspita, D., Sirenden, M. T. 2018. Fragrance Formation in the of Cocoa Roasted Process (Theobroma cacao) with Roaster Temperature Variation using a Vacuum Drying Oven, Journal of Scientific and Applied Chemistry, 21(3), pp.155-160.

Wadsworth, F. B., M. J. Heap, dan C. E. J. Vossen. 2021. The Force Required to Operate The Plunger On A French Press. American Journal of Physics. 89, 769, DOI: 10.1119/10.0004224

Wigati, E. I., E. Pratiwi, T. F. Nissa, dan N. F. Utami. 2018. Uji karakteristik fitokimia dan aktivitas antioksidan biji Kopi Robusta (Coffea canephora pierre) dari Bogor, Bandung dan Garut dengan Metode DPPH (1, 1- Diphenyl-2-Picrylhydrazyl). Jurnal FITOFARMAKA: Jurnal Ilmiah Farmasi. 8(1): 59-66. DOI: 10.33751/jf.v8i1.1172

Asiah, Nurul, Feny Septiyana, Uji Saptono, Laras Cempaka, and Dessy Agustina Sari. 2017. “IDENTIFIKASI CITA RASA SAJIAN TUBRUK KOPI ROBUSTA CIBULAO.” Barometer 2:52–

doi: 10.35261/barometer.v2i2.905.

Downloads

Published

2025-01-07

Issue

Section

Articles