Pemanfaatan Daun Salam, Batang Serai dan Buah Pepaya Sebagai Inovasi Dalam Produk Makanan Sehat dan Potensi Dalam Pengembangan UMKM di Desa Sungai Pinang

Authors

  • Aliyya Intan Misyilla Universitas Abdurrab
  • Debi Setiawan Universitas Abdurrab
  • Amelia Putri Universitas Abdurrab
  • Aprilia Asri Universitas Abdurrab
  • Nantika Indah Sari Universitas Abdurrab
  • Ridha Ramana Universitas Abdurrab
  • Yurnaliza Universitas Abdurrab
  • Yusman Universitas Abdurrab
  • Indriani Universitas Abdurrab
  • Cheesa Priscilla Ronald Universitas Abdurrab
  • Mahendra Kurniawan Manurung Universitas Abdurrab
  • Bella Patricia Universitas Abdurrab
  • Shanty Universitas Abdurrab
  • Seny Mahara Universitas Abdurab

DOI:

https://doi.org/10.58794/jdt.v3i2.513

Keywords:

Daun Salam, Batang Serai, Pepaya, MakananSehat, Potensi, UMKM, Inovasi

Abstract

Sungai Pinang is one of the villages located in Tambang District, Kampar Regency. Sungai Pinang Village has 4 hamlets with each consisting of 2 RWs and 4 RTs. This activity is located in Hamlet III, RT 02, RW 01. Activities carried out include making 7 superior products consisting of Bay Leaf Herbal Tea; Bay leaf capsules; Spray, Serum, Lemongrass Oil Diffuser; Papaya Jam and Pudding which were then socialized to Posyandu mothers and residents around Sungai Pinang Village. This activity is carried out to develop knowledge and skills, as well as educate the public to be able to utilize natural ingredients as a source of food and medicine.

References

K. dan C. Harismah, “Pemanfaatan Daun Salam (Eugenia polyantha) Sebagai Obat Herbal dan Rempah Penyedap Makanan,” War. LPM, vol. 19, no. 2, pp. 110–118, 2016.

M. Kiptiah, N. Hairiyah, and A. S. Rahman, “Proses Pembuatan Teh Daun Salam (Syzygium Polyanthum) Dengan Perbandingan Daun Salam Muda dan Daun Salam Tua,” J. Teknol. Agro-Industri, vol. 7, no. 2, pp. 147–156, 2020, doi: 10.34128/jtai.v7i2.130.

Y. D. Safitri, E. D. Intaningtyas, N. Choirunnisa, and N. T. Harwiyanti, “Pembuatan Lotion Anti Nyamuk dari Batang Serai sebagai Upaya Pencegahan Demam Berdarah oleh Masyarakat Desa Bendiljati Wetan Tulungagung,” Bubungan Tinggi J. Pengabdi. Masy., vol. 4, no. 2, p. 714, 2022, doi: 10.20527/btjpm.v4i2.5406.

Y. E. Feriyanto, P. J. Sipahutar, and P. Prihatini, “Pengambilan Minyak Atsiri dari Daun dan Batang Serai Wangi (Cymbopogon winterianus) Menggunakan Metode Distilasi Uap dan Air dengan Pemanasan Microwave,” J. Tek. Pomits, vol. 2, no. 1, pp. 93–97, 2013.

A. Mardhiah and Sabarina, “Pengolahan Pepaya Muda (Carica papaya L.) Menjadi Abon,” J. Pendidikan, Sains, dan Hum., vol. 9, no. 3, pp. 512–517, 2021.

S. Mulyaningsih, Fifi Ishak, and Zuriati Muhamad, “Pengaruh Pemberian Buah Pepaya Terhadap Peningkatan Nafsu Makan pada Balita di Wilayah Kerja Puskesmas Tilango,” Media Publ. Promosi Kesehat. Indones., vol. 5, no. 3, pp. 304–309, 2022, doi: 10.56338/mppki.v5i3.2212.

I. Meirista, A. Fitri, N. I. L, S. F. S, and T. P. Y. L, “Pemanfaatan Bahan Herbal Dalam Upaya Pengendalian Hipertensi Melalui Penyuluhan dan Pembuatan Produk Teh Daun Salam,” J. Masy. Mandiri, vol. 4, no. 2, pp. 300–307, 2020.

N. R. Hariyati, “Peningkatan Kreatifitas Tentang Literasi Pemanfaatan Daun Salam Sebagai Pengobatan Tradisional Asam Urat di Desa Bambe,” vol. 3, no. 1, pp. 170–174, 2021.

Downloads

Published

2023-09-04

Issue

Section

Articles